Inrichting voor je kinderopvang: waar moet je beginnen?

Inrichting kinderopvang

De inrichting van kinderopvang is zo eenvoudig nog niet. Er zijn een heleboel dingen waar je aan moet denken. Veiligheid staat natuurlijk voorop maar je wil ook dat de kinderen zo goed mogelijk worden gestimuleerd. Daarnaast wil je ze natuurlijk een speelse en geruststellende omgeving geven. Maar hoe doe je dat allemaal? En wat is de wetenschap achter de inrichting van zoiets als een kinderopvang? Dat ontdek je hier.

Wettelijke verplichtingen

Allereerst is het goed om te realiseren dat sommige van de spullen in een kinderdagopvang wettelijk verplicht zijn. Er zijn namelijk bepaalde gemakken en voorzieningen die je altijd binnen bereik moet hebben als je met jonge kinderen werkt. Deze kun je vaak vinden op speciale websites over pedagogisch inrichten en kinderopvangen. Veiligheid staat hierin voorop en dat is dan ook de eerste belangrijke stap in de inrichting van een kinderopvang.

Inrichting kinderopvang

Pedagogisch verantwoord

Naast veiligheid zijn er natuurlijk nog andere zaken belangrijk wanneer je met kinderen werkt. Denk dan aan de volgende aspecten:

  • de omgeving moet het kind stimuleren op de juiste manier
  • de omgeving moet het kind geruststellen en troosten indien nodig
  • de omgeving moet het kind aanzetten tot leren en ontdekken
  • de omgeving moet het kind vermaken

Stimuleren en aanzetten tot ontdekken

Een jong kind moet nog de hele wereld ontdekken. Dat kost tijd en energie. Daarnaast doet een kind dit meestal uit zichzelf, maar niet altijd. Een stimulerende omgeving met genoeg om te ontdekken is namelijk de perfecte manier om dat leergedrag te stimuleren. Juist bij een jonge leeftijdsgroep op de kinderopvang is dat zeer belangrijk. Het is goed om niet te onderschatten hoe grote rol de inrichting hierin speelt. Een speelpop heeft bijvoorbeeld al een heel ander effect op een kind dan speelgoed in spelvorm waarbij ze moeten bouwen of passen en meten. Dat is goed voor de ontwikkeling.