Draag je steentje bij

Klimaatverandering, energiecrisis, oorlog, seksuele intimidatie. Ik word er gek van. Het maakt niet uit op welk TV zender je uitkomt, je zult er gegarandeerd mee worden geconfronteerd. De wereld van vandaag is enorm aan het veranderen en het is aan ons als mensen om hier aan mee te doen. Wij zijn namelijk degene die voor deze verandering hebben gezorgd en dus ook degene die hier mee moeten leven en dit zullen moeten oplossen. Het is heel belangrijk om bewust om te gaan met de keuzes die je maakt en hier goed over na te denken. Of het nou gaat over mannen kapsels nu en waar je dit laat doen, of de boodschappen die je koopt. Alles wat je doet heeft uiteindelijk een bepaald effect.

Denk na over je kledingkeuze

Ten eerste, waar koop jij je kleding? Veel van de kleding die je koopt ziet er misschien luxe uit en wordt aangeprezen als hoge kwaliteit, maar vaak is niks minder waar. Veel kledingmerken proberen om zo goedkoop mogelijk hun kleding te laten produceren zodat zij het met zoveel mogelijk winst kunnen verkopen. Misschien klinkt dat goed in de oren, omdat jij als klant dan ook minder hoeft te betalen voor deze goedkope artikelen, maar vaak zijn de arbeidsomstandigheden bizar slecht. Koop dus bewust je kleding bij bijvoorbeeld een kleinere boetiek of een tweedehandswinkel. Zo kun je slechte arbeidsomstandigheden tegengaan en overtollige productie tegengaan.

etiketten lezen word je nieuwe hobby

En waar koop jij je boodschappen? Het klinkt als veel werk om bij elk product het label te lezen, maar zodra je dit gaat doen zal het je verbazen over de leugens die er worden verteld op zoveel artikelen. Iets waar zogenaamd geen suiker in zit is wel volgestopt met zoetstoffen die even slecht zijn. Producten die vegetarisch zijn worden alsnog met behulp van dieren arbeid verkregen. Het is dus enorm belangrijk om je bewust te zijn van welke producten daadwerkelijk verkopen wat ze zeggen. Dat is vaak een stuk gezonder en beter voor het milieu.

blijf respectvol naar elkaar

Ook op seksueel gebied is het belangrijk om stil te staan bij de keuzes die je maakt. Dat zal wellicht niet directe invloed op het milieu hebben, maar is wel degelijk van sociaal belang. Niet iedereen vindt op zijn hondjes prettig en vrijwel iedereen heeft andere voorkeuren. Het is enorm belangrijk om hier eerlijk over te zijn en elkaar hierin ook te respecteren, want op die manier creëer je de sociale balans die zo belangrijk is om een gezonde relatie met iemand te kunnen hebben. Rekening houden met elkaar is iets wat steeds minder gebeurt, dus het is belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt, hoe klein die ook is.

We moeten het met elkaar doen

Dus, of het nou over het kopen van kleding gaat, welke producten jij in de supermarkt koopt of hoe je met anderen omgaat, het is onze eigen verantwoordelijkheid om hier een positieve verandering in te brengen. Vooral in de wereld van vandaag is het enorm belangrijk om bewust te worden van de invloed die je zelf kunt uitoefenen in je directe of indirecte omgeving. Probeer even de tijd te nemen om stil te staan bij de keuzes die je maakt, dat kan vaak al een groot verschil maken.