Waar moet men rekening mee houden tijdens het examen BHV?

De meeste Bedrijfshulpverlening (BHV) cursussen hebben een praktijk en een theorie onderdeel. Voor het theorie onderdeel moeten de deelnemers ook een examen BHV maken en bij slagen ontvangen zij een certificaat dat twee jaar geldig is. De theoretische lesstof kan klassikaal worden aangeboden maar tegenwoordig wordt dit steeds meer door middel van E-learning gedaan, wat een makkelijke manier is om de lesstof eigen te maken. Maar het belangrijkste is de praktijk, de theorie dient dan ook als ondersteuning van de oefeningen.

Eerst theorie daarna praktijk

Eerst leren de deelnemers de theorie voordat ze dit in de praktijk gaan brengen. Wie een BHV cursus volgt, kan thuis al de vragen oefenen door middel van proefexamens die online te vinden zijn. Het basis examen bestaat uit multiple choice en eventueel ook open vragen over de onderdelen eerste hulp, brandbestrijding, alarmeren, ontruiming en communiceren. De vragen worden samengesteld uit een itembank bestaand uit ongeveer 1000 vragen. Ieder jaar moet er ongeveer 10% van de vragen vernieuwd worden, maar over het algemeen geven de oefenvragen een goede indruk van wat de cursist te wachten staat.

Brand bestrijden, ontruimen, communicatie en levensreddende handelingen

Het maakt niet uit waar de opleiding is gevolgd, de cursist heeft altijd de mogelijkheid om een certificaat te behalen. Na het theorie-examen wordt de kennis in de praktijk gebracht door middel van oefeningen op het gebied van brand bestrijden, ontruimen en communicatie en levensreddende handelingen. De cursist is geslaagd voor de BHV-cursus als er voor het theorie-examen een zes of hoger is behaald en de docenten de cursist tijdens de praktijklessen niet met een onvoldoende hebben beoordeeld.