Waar moet je op letten wanneer je een rouwboeket bestelt?

Rouwboeket

Het is zeker niet het leukste om te doen, maar soms is het nodig om een rouwboeket te bestellen. Als iemand komt te overlijden wil je natuurlijk bloemen je steun betuigen of de persoon die je bent verloren de laatste eer bewijzen. Rouwboeketten heb je in verschillende vormen, maten en kleuren en er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je een rouwboeket bestelt. In onze blog vertellen we er meer over.

Bepaalde bloemen staan symbool voor

Een rouwboeket wordt met de grootste zorg samengesteld door de bloemist en er worden geen willekeurige bloemen en kleuren gekozen om een boeket samen te stellen. Als je bijvoorbeeld weet wat de lievelingsbloemen waren van de persoon die is overleden, kun je ervoor kiezen dat deze in het rouwboeket naar voren komen. In de regel bestaan rouwboeketten grotendeels uit rozen, anjers en lelies. Dat heeft ook een reden;

Witte rozen; worden gebruikt om puur- en zuiverheid te symboliseren.

Rode rozen; worden gebruikt om liefde en respect te tonen.

Rode anjers; worden gebruikt om respect te tonen.

Witte anjers; worden gebruikt om waardering voor de overledene uit te spreken.

Witte lelies; worden gebruikt om maagdelijkheid en zuiverheid te symboliseren. Vooral in het Christendom is dit een belangrijke soort.

Rouwboeket in verschillende kleuren

Zoals je ziet kan ook een kleur een betekenis hebben, maar in de regel kiezen mensen vaak voor een stijlvol wit of iets kleurrijker paars of roze rouwboeket. Feitelijk kun je geen foute kleur kiezen. Het is ook afhankelijk van de persoon die is overleden. Was iemand een uitbundig type, vol energie en vrolijkheid? Dan zou je een kleurrijk boeket met rood, geel en oranje ook kunnen laten samenstellen. Daar is helemaal niets mis mee.

Rouwboeket niet te vroeg bestellen

Rouwboeketten zijn compleet ander soort boeketten dan die je op tafel neerzet. Deze boeketten leg je doorgaans op of naast de kist en staan dus niet op water. Ook wordt er geen foam gebruikt om deze boeketten samen te stellen. Dat houdt in dat je een rouwboeket niet te vroeg moet bestellen. Doorgaans worden mensen na overlijden binnen 7 dagen begraven en gecremeerd, maar een rouwboeket kan na enkele dagen al haar glans verliezen. Doorgaans wordt op de dag voor de uitvaart een rouwboeket bezorgd. Dan weet je ook zeker dat het boeket tijdens de uitvaart mooi en fris oogt.

Maak het af met linten

Het is gebruikelijk om een rouwboeket te laten voorzien van linten. Een service die een bloemist aanbiedt als ze rouwboeketten verkopen. Op deze linten laat je vaak een boodschap vermelden. Denk aan “wij gaan u missen met de naam van de persoon” of “voor altijd in onze gedachten”. Doorgaans wordt een rouwboeket van 2 linten voorzien. Eén lint voor de persoonlijke boodschap en een lint met de naam of namen van de afzender(s). Wanneer je een rouwboeket als steunbetuiging laat bezorgen kun je er ook voor kiezen om er een kaartje met een tekst bij te voegen. Zo laat je de nabestaanden weten dat je met ze meeleeft.